maandag 20 maart 2017

Het zuurstofmaskertje

Het zuurstofmaskertje: 

help jezelf vóór je aan een ander denkt!

Protocollen
Als het er echt op aankomt, heb je protocollen nodig. Als ze dat ergens weten, dan is het wel in de luchtvaart. In een vliegtuig krijg je duidelijke instructies voor de meest voorkomende noodsituaties. Eén daarvan is het wegvallen van de cabinedruk: op 10 kilometer hoogte kun je niet ademen omdat de lucht te ijl is. Daarom staat de romp van een vliegtuig onder druk zodat het voelt alsof je gewoon op zeeniveau bent. Maar als er een lek in de romp komt, kan in één klap de druk wegvallen. In dat geval, floepen er allemaal zuurstofmaskertjes uit het plafond. Die geven een paar minuten zuurstof. En terwijl de piloot zo snel mogelijk hoogte gaat verliezen, moeten zo snel mogelijk die maskertjes worden opgezet.

Zuurstoftekort
Ouders hebben in zo'n geval de instinctieve reactie, om eerst hun kinderen te helpen om die maskertjes op te zetten. En daar wordt voor gewaarschuwd. Je kind kan, terwijl jij eerst je eigen maskertje op zet, best een minuutje zonder zuurstof. Andersom, als het tegenzit met het opzetten van zo'n ding bij een tegenstribbelend kind, kun je als ouder zuurstoftekort krijgen. En dan ben je er allemáál geweest. Het protocol is dus: eerst jijzelf, en dan pas een ander. Dat is verre van egoïstisch: je kunt niemand helpen als je niet eerst jezelf helpt.

Veiligheid
En zo werkt het vaker dan je misschien denkt. In mijn gezin is het woord “zuurstofmasker” het codewoord voor “zorg eerst goed voor jezelf, zodat je beter voor de kinderen kunt zorgen”. In die categorie valt: eerst even bijkomen van je werkdag vóór je gaat koken. Zo voorkom je chagrijnige toestanden aan tafel. Maar ook onder het autorijden betekent dat: je niet af laten leiden door wat er op de achterbank gebeurt. En het is heel fijn als de kinderen het naar hun zin hebben onderweg, maar er word zachtjes gesproken en gespeeld. Geen geschreeuw. Veiligheid en comfort gaan zo hand in hand.

Scheiding
En als mijn vrouw en ik het eens even helemaal gehad hebben, is het woord “sauna” in combinatie met “zuurstofmasker” het teken, dat onze kinderen leuke en flexibele ouders hebben (en houden), als wij ook even tijd voor elkaar kunnen maken. Een scheiding hakt er voor de kinderen nu eenmaal veel harder in, dan af en toe een avondje met een oppas, toch?

Van hot naar her
In mijn lesstudio zie ik veel leerlingen of ouders van leerlingen die dagelijks met dezelfde uitdagingen worstelen. Hebben ze kinderen, dan worden die van hot naar her gesleept, zangles, hockey, musicalklas, judo, zwemles.... En natuurlijk ook nog school, compleet met halen en brengen. En het is allemaal even belangrijk en leuk.

Eigen momentje
Voor mijn zangleerlingen die zelf al kinderen hebben heel herkenbaar: wanneer moet je nu eens tijd nemen om te oefenen? En juist dat oefenen, lekker genieten van zingen, is dan hun “zuurstofmasker”. Ontspanning, een eigen momentje creëren. Tijdens de zanglessen, zorg ik dan ook voor een rustige sfeer. Zodat ze na hun les méér energie hebben dan er voor. Want soms komen deze mensen hijgend binnen, enkele minuten te laat en zich hevig verontschuldigend. Maar uitleg is niet nodig, ik snap het allang. Als vader die drie keer per week zijn dochter naar synchroonzwemtraining moet brengen, als echtgenoot die ook ruimte voor zijn huwelijk wil maken.

Zuurstof
Dus luister goed naar de wijze raad van deze veteraan: de drukte stopt nooit. Echt niet! Wil je zangles gaan nemen, bij een koor of bij een sportclub? Wacht maar niet tot het moment dat je het rustiger hebt. Houd niet je adem in: dat moment komt nooit. Of je bent dan waarschijnlijk al met pensioen. Doe het maar nu.

Nu is alles wat je hebt! 


En maak er écht plek voor. Zet dan eerst dat masker op je eigen neus, en adem diep in. En als je weer uitademt, doe dat dan met een mooi geluid. En kijk pas dán om je heen, wie er in je leven óók nog wat zuurstof kan gebruiken!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten